Rozbudowa Muzeum Więzienia Pawiak

Na terenie Muzeum Więzienia Pawiak w Warszawie, przedstawiliśmy pomysł na nowe muzeum. Oprócz rozbudowy istniejącego budynku, proponujemy realizację ogólnodostępnego wertykalnego parku, w miejscu oddziału żeńskiego tzw. Serbii. Zaplanowaliśmy również zaznaczenie rozplanowania dawnego kompleksu więziennego w przestrzeni miasta, za pomocą różnych elementów architektury krajobrazu. Rozbudowa, dzięki swojej formie architektonicznej, ma generować cień, będący ważnym elementem przywoływania emocji, związanych ze słowem „Pawiak”. Trójwymiarowa, odkształcona część dolna, to ilustracja „nacisku”, czyli pojęcia, które można jednoznacznie skojarzyć z opresyjną historią miejsca. Całościowa forma budynku, to z kolei ilustracja niezłomności osób, które poddawane okrutnym naciskom przez nacjonalistycznego okupanta, nie przestawały walczyć o wolność. Nie unikaliśmy odniesień do zabudowy historycznej. Wysokość planowanego obiektu, będzie zgodna z wysokością nieistniejącego oddziału męskiego. Spadek dachu od strony ulicy Dzielnej, będzie zgodny z założeniami projektu H. Marconiego (1820). A dla spóźnialskich J, w sąsiedztwie rozbudowy, zaplanowaliśmy realizację ścieżki edukacyjnej, dostępnej niezależnie od godzin otwarcia MWP. Całość założenia ma oddziaływać na świadomość mieszkańców Warszawy i przyjezdnych, konfrontować i zapoznawać z historią miejsca. Projekt pozwoli również na wykluczenie, często zadawanego pytania: Gdzie jest Muzeum Więzienia Pawiak?

 

2018
Warszawa,PL

poprzedni / następny